Onze andere sites
Lezentv

Dick Swaab: Wij zijn ons brein

Hersenen zijn hot

Neurowetenschapper Dick Swaab gaf, een jaar na het verschijnen van zijn enorm populaire boek ‘Wij zijn ons brein’, een lezing in de openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA). Aan de orde kwamen zijn telkens terugkerende onderwerpen: de zin en onzin van therapieën en straf, agressie, seksuele oriëntatie en geloof. Een maatschappelijk bewogen wetenschapper over de illusie van de vrije wil. (58 minuten)

Bio
Dick Swaab werd wereldberoemd met zijn werk over sekseverschillen in de hersenen.
Toen hij het eerste verschil in de hersenen van homoseksuele mannen ontdekte, werd zijn onderzoek zelfs controversieel, maar na afloop moesten de critici toegeven dat ze fout hadden gezeten.
Die ontdekking was maar een klein onderdeel van de kern van het onderzoek: het feit dat al in de baarmoeder vrijwel alles al in onze hersenen wordt vastgelegd, ons karakter, onze capaciteiten en beperkingen en onze aanleg voor hersenziekten.

Dick Swaab is een internationaal werkend hersenonderzoeker, die een team leidt in het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar lang directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Hij schrijft voor een breed scala aan kranten en tijdschriften: van Nature tot en met NRC Handelsblad.