Onze andere sites
Lezentv

Allard Schröder: De dode arm

Een meisje verdwijnt, een man zoekt zijn vader, een leven dooft uit terwijl het eigenlijk nooit echt een aanvang wilde nemen. Allard Schröder schreef een modern sprookjesboek dat de tweede helft van de vorige eeuw als decor heeft. (31 minuten)

koop
Volg

twitter
Facebook


Bio
Allard Schröder (1946) is schrijver, essayist en redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor. Hij debuteerde met de roman De gave van Luxuria (1989), twee jaar later gevolgd door De muziek van de zwarte toetsen. Daarvoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Raaf (1995, Halewynprijs) is zijn eerste roman die verscheen bij De Bezige Bij. Het verhaal ontrolt zich tijdens een eindeloze hittegolf die van stad en land een onherbergzaam oord maakt.
Ook in de verhalenbundel Het pak van Kleindienst (1996) is de sfeer dreigend en mysterieus. De roman Grover (2000) vertelt het verhaal van de zoon van een garagehouder in de provincie, die na een slippertje met de mondaine Madeleine Bork zijn leven danig in de war ziet lopen. Grover werd bekroond met de ECI-prijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

De grote doorbraak voor Schröder kwam met de roman De hydrograaf (2002), een roman waarin de wetmatigheden van de zee zich spiegelen in die van de liefde. Het is de geschiedenis van Franz von Karsch die in het voorjaar van 1905 in Hamburg scheep gaat naar Valparaiso, om de wet van de zeegang wetenschappelijk te doorgronden. Van de De hydrograaf werden 50.000 exemplaren verkocht, daarnaast werd het bekroond met de AKO Literatuurprijs. Het boek werd in verschillende landen in vertaling uitgebracht. Hierna verschenen de roman Favonius (2005), de essaybundel Nieuwe tijden (2006), en de romans De econome (2008) en Amoy (2009). In oktober 2009 is zijn nieuwe boek Wenst verschenen.